Ještě by mě zajímala jedna věc, i když nečekám, že by tu dnes mohl někdo odpovědět - je to jen taková myšlenka, co mě popadla. Jestlipak nám EMI zachová i ty drobné chyby, které byly na původních nahrávkách? Nebo to vezmou "zgruntu" a všechno opraví? Mám na mysli například spletená slova v Please Please Me (je toho samozřejmě daleko, daleko více, tohle je jen takový typický příklad). Osobně bych byl pro zachování.
No, cena není zrovna malá - cena stereo boxu na Amazon.co.uk dělá po přepočtu cca 4800 Kč. Zajímavé je, že jednotlivá alba nabízejí po 9,98 GBP, tj. asi 300 Kč, krát 14 to dělá 4200 Kč. Mimochodem, cena "starých" alb je vyšší, něco přes 10 GBP, Let It Be dokonce za 12, Past Masters po 11. Tak ať si je klidně nechají, tuto cenovou politiku opravdu nechápu... Mono box vyjde na cca 6000 Kč, jednotlivě se alba zřejmě neprodávají.
Na Amazon.de stojí jednotlivá alba 17,95 eura, tj. kolo 460 Kč. Cena celého boxu není uvedena.
Kdo na to bude mít a bude chtít koupit, koupí, kdo ne, nekoupí, tak už to je. Věřím, že CD budou hrát pěkně a investice bude stát za to, jsem na to opravdu zvědavý. Snad zase EMI nepřijde za pár let s nějakou novou technologií a nebude nám opět nabízet alba v zaručeně nepřekonatelné kvalitě. Podobné postupy mi přijdou jako tahání peněz z kapes. Zvlášť v případě EMI a Beatles, když CD vydání některých alb se před lety spíše nepovedla než povedla. Přesto jistě byla uvedena na trh stylem "nově, nezničitelně, navždy". Jo, fér nabídka ve smyslu "před lety jsme to trochu podělali, ale nabízíme vám vzhledem k vývoji technologií nové CDčko za malý doplatek, když nám staré originální v přehrávatelném stavu vrátíte" asi sotva přijde, nezbývá než rozbít prasátka či vyplenit účty. Prodávat mono box pouze komplet mi pak přijde jako vrchol neomalenosti - u některých alb asi ano, ale jinak nevím, jestli všech 14 alb v monu nějak posluchače výrazně obohatí (snad až na ty obaly, ale to mi přijde za tu cenu docela málo).
S tím vydáváním zas a znova si nedělám až tak legraci. Dám příklady "rodinného stříbra" u dvou z dalších nejvýznamnějších světových vydavatelství.
Například u Sony vyšly po několika letech dvojí, vždy nové remastery Ozzyho alb (konkrétně 1995 a 2002) - k těm druhým přidali navíc ještě nějaké ty singlově béčkové bonusy (pročež mám Ozzyho poskládaného ze tří různých vydání a taky žiju
).
Ani PolyGram nazahálí a vydává nově ABBu - poslední remastery vyšly v roce 1997. Tentokrát je balení sice na pohled pěkné, papírové obaly jsou věrnou replikou původních LP, ale nevím, jestli jsou nejvhodnější pro trvalé skladování CD.