Zabývali jsme se s #47 otázkou smrtelné střely, která zabila Johna Lennona.
Tys měl informaci, že střela zasáhla aortu, já zase že krční tepnu.
Dovolil jsem si na základě sehnatelných informací provést malý rozbor, který tu nyní předkládám:
Nejsem lékař, jsem toliko zdravotní sestra, ale řekl bych, že čistě technicky vzato trefit přímo aortu je neříkám nemožné, ale velmi málo pravděpodobné za předpokladu, že střely mířily někam do oblasti krk - levé rameno - levá horní část zad. Srdečnice (aorta) totiž vystupuje z levé komory srdeční (ventriculus sinister) směrem vzhůru, ale bezprostředně za srdcem se stáčí v mohutném oblouku (arcus aortae) obepínajícím plicnici (arteria pulmonalis) dolů a přechází přes sestupnou aortu (aorta descendens) v břišní aortu (aorta abdominalis) - zásah obou je vzhledem k předpokládané oblasti vyloučený. Dovoluji si odkázat na obrázek
http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dia ... opped).svg
(jako odkaz dopište i druhou závorku, tečku a svg, které se tu bůhvíproč ocitají mimo),
kde je aspoň část toho, co popisuji, vidět.
Zajímavé pro nás jsou tři nepopsané šipky, které vystupují směrem nahoru z aorty. Jedná se (zleva) o

Lékařská zpráva, kterou jsem našel na internetu, vnáší do celé věci jasno a hovoří anglicky takto:
Immediate cause: Multiple gunshots wounds of left shoulder and chest.
Due to or as a consequence of: Left lung and left subclavian artery.
Due to or as a consequence of: External and internal hemorrhage. Shock.
Contributory causes: Homicide.
Kolonky v Listu o prohlídce mrtvého, který se závazně v ČR používá, jsou rozděleny trochu jinak. Pokud by český lékař krom něj psal například ještě zprávu pro policii, napsal by asi něco v tomto smyslu:
Mnohačetné střely zraňují levé rameno a levou stranu hrudníku. Zasažena levá plíce a levá podklíčková tepna. V důsledku toho nastává vnější a vnitřní krvácení vedoucí k šoku. Vražda.
Left shoulder by asi mohlo znamenat levou stranu zad i levé rameno, přiklonil jsem se k ramenu, neboť záda jsou již obsažena v hrudníku - o něm hovoříme z přední i zadní strany.
Střely do zad, pokud si to tak nějak prostorově představuji, by zásah aorty nevylučovaly (s připomenutím shora uvedeného), zpráva ale hovoří celkem jasně - zasažena nebyla aorta, a dokonce ani krční tepna, ale ta z aorty odstupující hned po ní - tedy tepna levá podklíčková.