Radha Krishna Temple/Goddess Of Fortune

diskusní fórum věnované osobě George Harrisona
Odpovědět
Evremond
Nováček
Nováček

Radha Krishna Temple/Goddess Of Fortune

Příspěvek od Evremond »

Jestli jsem si dobře všiml, ještě jsme se nezmínili o albu Goddess Of Fortune od Radha Krishna Temple, které produkoval George Harrison v roce 1968 v Apple records studiu. Bylo to takové první oficiální přiblížení západu indické hudbě (alespoň v duchovním podání). Kromě produkce si v nějakých skladbách George, co jsem vyčetl, i zabrnkal a zanotoval. Takže to určitým způsobem řadím do jeho diskografie. Oficiální, vyprodaná verze má i stopu č. 9, kde je rozhovor cca 10min., když byli The Beatles v Indii. Lépe řečeno, když Paul a Ringo již seděli v letadle na cestě zpět. Hovoří tam Prabhupáda s Georgem, Johnem a Yoko na téma víry. Paradoxní, ale oproti George, tady se mi John zdá bystřejší. Fragment z toho vyšel i v knize Dark Horse. Album se mi tedy velmi líbí, ač tedy nevím, jestli bude šálkem každému beatlu. Typické akceleranto pro indické písně je nábojem takřka každé její skladby a uvádí člověka do transu, alespoň mě. Nejvíc se mi líbí skladba Góvinda. Snad ve stínu či v inspiraci tohoto alba složil George Dehra Dun a Gopala Krishna. Jinak Hare Krishna Mantra, která je součástí alba mi zněla jaksi nově, energicky, niterněji. Neskutečně lépe, než když Hare Kršna člověk nedobrovolně potká na bulváru ve městě. A copak vy, znáte jej? Ve formě mp3, co vím, dá se stáhnout placeně nebo alespoň poslechnout ukázky na http://www.mp3panda.com
Rigby
Manager
Manager
Kontaktovat uživatele:

Re: Radha Krishna Temple/Goddess Of Fortune

Příspěvek od Rigby »

Jen připomínám, že tady je záznam z návštěvy Prabhupády u Johna a George z roku 1969:
http://www.brouci.com/index.php?option= ... &Itemid=53
Evremond
Nováček
Nováček

Příspěvek od Evremond »

Taková připomenutí jsou pěkná! :wink: Díky, Rigby! Ani by mne nenapadlo, že to tu někdo přeloží celé. Takový testament toho je, myslím, pěkně podán v Johnově nesmrtelné písni Imagine! Textem je kratší než onen rozhovor, ale asi daleko rozumnější. :) Mě tedy nejvíc "pobavilo" to hádání se o nejlepší překlad. Jako kdyby to mělo nějaký smysl... ale jistě má, když na tom stojí i padá něčí mínění o své vlastní víře. Nějaký marketing tu musí být, že? Takže George, John i Yoko, jednoznačně plný počet bodů!
Si pamatuji, že když jsem jednou navštívil Hare Kršna, první co mi řekli, bylo, že znají jako jediní Pravdu. Že všichni ostatní jako jen tak zlehka rozumovali, kromě nich. Pak začali poskakovat na nohách: tu na levé, tu na pravé, a oddávali se pocitu neskutečné služby. A taky mi to dokazovali i svými guruy, až se dostali k samotnému Kršnovy, mezi čímž mi "dokazovali", že všichni mimo ně jsou hlupáci! To bylo na uvítanou tedy velmi přesvědčivé! :lol: Ale i přesto se mi album Goddess Of Fortune líbí, protože se mi jeví v té době ještě upřímným, podbarveným jistě 60. lety a potřebou nějaké transformace!

P.S. Jinak se mi líbí myšlenka, kterou jsem kdesi četl, že vytvářet k víře komentáře, jest konat nedorozumění!
OHNOTHIMAGEN
Světová star
Světová star
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OHNOTHIMAGEN »

Coby příznivec HK i prozpěvování manter (vlastní praxe) byl jsem rád, že jsem před čtyřmi lety sehnal originál remasterovaného CD s jedním bonusem přímo v jedné dillíské prodejničce (na Connaught Place) za 350 rupií (čili tehdy zhruba za 175 Kč, dnes by to bylo ještě o trochu méně). Pochopitelně jsem nahrávky znal již z kazety Goddess of Fortune. Tu jsem měl rovněž v originále.
Govinda, Govinda Jai Jai, Hare Krishna Mantra, Sri Guruvastak a najmě bonus v podobě béčka singlu (Prayer to the Spiritual Masters) jsou opravdové skvosty - zbylé dvě písničky nejsou natolik zajímavé, nedosti na tom, že Bhaja Hure Mana je přímo neposlouchatelná :D

Upřesnil bych jen ta data vzniku. První singl byl nahráván v létě 1969 a zbytek alba v roce 1970, kdy taky celé album vyšlo. V osmašedesátém určitě ne. Ten rozhovor, o kterém hovoří Evremond, pochází z návštěvy Šríly Prabhupády u Lennonových v Tittenhurst Parku, rovněž v roce 1969. Když Beatles opouštěli Indii, s A. Č. Bhaktivédantou Svámím se ještě osobně neznali.

Na onom remasterovaném CD je 14stránkový booklet s vynikajícím sleevenotem Dereka Taylora, ovšem ten se dopouští strašlivé chyby (nebo překlepu), když v závěru píše, že "v květnu 1993 uplyne patnáctileté výročí přítomnosti Krišnovy v Británii". Má být samozřejmě 25 let :D
Našli jste, že nejlepší bitů zbyl na bourárnu podlahu?
Evremond
Nováček
Nováček

Příspěvek od Evremond »

Ta data mám veskrze přejata, takže prosím... Polepším se, když vidím, že mám co dočinění s poctivými historiky! :wink: Já se zase rád přizpůsobím! :lol: Hlavní je, že to CD alespoň někdo zná a líbí se mu (povětšinou)! 8) než mapování a datování každého "uprdnutí". :mrgreen:
Park
Zlatý Slavík
Zlatý Slavík

Příspěvek od Park »

Dodnes se dobře dívá na přehrávající se singl v produkci George Harrisona (na youtube) :
Radha Krishna Temple : Hare Krishna Mantra + Prayer To The Spriritual Masters - 1969 45rpm.

Pro nás je zajímavé, že se tento singl umístil na 1. místě hitparády tehdejšího Československa.
Další zajímavostí je, že tento singl vyšel 22.8.1969, tedy v den posledního photo session Beatles.
Ten den vydalo Apple ještě LP Billy Preston -That´s The Way God Planned It.
to se vrací kolibřík
OHNOTHIMAGEN
Světová star
Světová star
Kontaktovat uživatele:

Ne, ten singl se v československé hitparádě na #1 neumístil.
Už jen proto, že v Československu žádná hitparáda nebyla.
V tu dobu zde bylo jen zveřejňování úspěšných titulů jednotlivých tuzemských hudebních vydavatelství. A tam singl Radha Krishna Temple London nikde na prvním místě nefiguruje.
A ani nemůže. Jak by se tam dostal? Vyšla u nás jeho licenční verze? Ne. Prodávaly se zde oficiální cestou snad přímo originály z dovozu? Ani náhodou.

Tahle stokrát opakovaná lež se nestane pravdou. Park opět naletěl.
Park
Zlatý Slavík
Zlatý Slavík

Příspěvek od Park »

Vycházel jsem jen z knihy Beatles Encyklopedie, kde na straně 630 se píše:,,První singl (Hare Krishna Mantra) měl úspěch i za hranicemi Anglie, zvláště v Evropě - v Německu a Československu byl hitem číslo 1. V Japonsku se dostal do první desítky."
to se vrací kolibřík
OHNOTHIMAGEN
Světová star
Světová star
Kontaktovat uživatele:

Ano, to je ta stokrát opakovaná lež. Důvěřuj, ale prověřuj, že?
Jak se mohlo něco umístit v hitparádě, když tu žádná v tu dobu neexistovala?!
verjan2
Zlatý Slavík
Zlatý Slavík

Příspěvek od verjan2 »

Ona vůbec celá Beatles encyklopedie je paskvil plný nepřesností a chyb.
"Congratulations, gentlemen, you've just made your first number one."
OHNOTHIMAGEN
Světová star
Světová star
Kontaktovat uživatele:

Bohužel. Ono na co u nás z beatlesácké tematiky sáhl Volvox (vyjma Po mnoha letech, Claysonova Harrisona a možná ještě Revoluce v hlavě), to stojí za... nestojí za nic.
Odpovědět